INTERVIEW RENE

We hebben afgesproken in Bar Bruist, de nieuwe hotspot in de Rivierenbuurt. René komt iets later binnen, zomers gekleed in rode broek en het licht gele lamswollen truitje nonchi over de schouders geslagen en hij draagt op maat gemaakte Italiaanse schoenen.
“Sorry dat ik wat later ben; ik had net de agent uit Frankrijk aan de lijn en ze zijn daar laaiend enthousiast over het zomeravondvoetbal concept”. René bestelt aan de bar een koele zomerwijn. “Wist je trouwens dat ze hier ook hele lekkere eendeborst en tiramisu serveren?” Maar het is tijd voor het interview:

In welk team speel je?
Komend seizoen speel ik weer in het eerste van de 45+ - competitie

Hoelang speel je bij Wartburgia en hoe ben je er terecht gekomen?
Volgens mij zijn we in 1983 met 4 man bij Wartburgia gekomen, eenvoudig weg omdat ze toen om nieuwe leden zaten te springen. Wij wisten niks over de club en we werden gelijk na een ballotage-gesprek aangenomen. Ik ben toen in het 3e begonnen en ik speel nu nog met Ed Kuhr, Hans Schuurhof en Jan Mank uit het team van toen. Ik kreeg lidnummer 1000, maar dat was geen mijlpaal volgens het toenmalige bestuur.
Ook toen was er al damesvoetbal bij Wartburgia, 2 teams. En het 1e is toen een paar keer 2e en 3e van Nederland geworden.

Heb je al eens eerder vrijwilligerswerk bij Wartburgia gedaan?
Ja, ik ben ruim 10 jaar kantinebaas geweest. Heb toen van alles gedaan; kleedkamerindeling, bestuursdiensten, inkoop, organiseren toernooien, etc. En toen werd er ook flink gefeest. Gosse organiseerde feesten en op veel zaterdagen werd er op de tafels gedanst. Er kwamen meer dameselftallen en het werd echt een goede mix van man en vrouw.

Wat gaf voor jou de doorslag om dit te gaan doen?
Ik ben gestopt als kantinebaas en ik doe nu al heel wat jaartjes het zomeravondvoetbal en ik vind het leuk om te doen; je ziet nog eens wat andere mensen dan alleen je teamgenoten. En het is ook goed voor de spelers; je blijft in de zomer redelijk fit. En omdat iedereen wordt gemixed leren de leden ook andere spelers/speelsters kennen, wat goed is voor de onderlinge sfeer. En de 2 andere leden van het zomeravondvoetbalteam (Ed en Kyung) zijn natuurlijk echte toppers!

Wat wil je aan leden meegeven?
Vrouwenvoetbal is nu hot. En bij Wartburgia is dat al sinds de jaren 70. Alle speelsters die vroeger aan damesvoetbal hebben gedaan, hebben de weg geefend voor de generatie die daar nu van profiteert. Ik kan me voorstellen dat oud-speelsters eigenlijk dit zien als een erkenning van jarenlang ondergewaardeerd te zijn geweest. En dat je bij Wartburgia gewoon als vrouw kon voetballen zonder bijdehante opmerkingen. En nu zijn de mannen aan de beurt om hoger te gaan spelen. Bedenk dat je wel bij een aparte vereniging speelt en dat we dat met zijn allen in stand moeten houden.